SOS haarverzorging
#1
Is er wat serieus mis met je haren en weet je niet wat aanvangen? Kurkdroge lokken? Enorm veel splits? Onhandelbaar, dof haar waar je geen blijf mee weet? Dan heb je misschien iets aan dit artikel. Er zijn een aantal dingen die de oorzaak van je probleem kunnen zijn.

Voordat ik verder ga met de SOS, moet je weten wat je haar nodig heeft om een gezonde bos te blijven, namelijk proteïnen en vocht. Je haar bestaat voornamelijk uit keratine, dat is een soort van proteïne. Daarnaast heeft het haar vocht nodig om elastisch en soepel te blijven. Bezie de proteïnen als de botten en het vocht als gewrichtssmeer en kraakbeen. Heb je enkel botten dan kan het niet soepel bewegen, heb je enkel vocht, dan heb je niks van stevigheid. Het is belangrijk dat deze twee in evenwicht zijn, want een overmaat of een tekort in het evenwicht zorgt voor haar dat makkelijker breekt.

Haar dat te weinig proteïne heeft, rekt heel makkelijk uit en voelt niet stevig aan. Als je door natte haren kamt die te weinig proteïnen hebben (en dus in verhouding teveel vocht), voel je bij een knoop hoe makkelijk je aan het haar kan trekken en het uitdeint tot het knapt, beetje zoals een kauwgom. Hebben je haren te veel proteïnen, dan voelen ze knisperig aan. Er is geen soepelheid en het voelt stug aan. Je haren kunnen ook te weinig vocht én te weinig proteïnen hebben waardoor het gewoon heel erg afbreekt.

Nu dit principe duidelijk is, kan er overgegaan worden tot de SOS-vragen:

Mijn haren zijn gebleekt en breken nu af!
Bij bleken gebruikt de kapper peroxide om de kleur uit je haar te halen. Je kleur bestaat uit melanine en dat is een proteïne... Dus je ziet het al aankomen, peroxide is schadelijk voor je haar. Daarnaast werkt peroxide uitdrogend, het wordt zelfs gebruikt in producten tegen acne, dus ook het vochtgehalte van je haar wordt aangetast. Gebleekt haar mist dus beide componenten: proteïnen en vocht. Het beste is een conditioner of masker te zoeken die een combinatie van de twee heeft. Of je kan een keer een heel voedende conditioner gebruiken en een andere keer een proteïneconditioner.

Een voorbeeld van een conditioner die proteïnen en vocht geeft is Nutri Repair van Fructis en die is ook coneloos. Je kan het best kokosnootolie gebruiken voor het wassen om proteïneverlies te voorkomen. Wil je een proteïneboost kan je melk of avocado-olie gebruiken, dat zijn echte proteïnenbommetjes. Voor extra vocht, probeer eens een SMT, een masker van honing, een voedende conditioner en aloe vera. Daarnaast kan je ook misten.

Mijn haren zijn chemisch geverfd en voelen zo droog aan!
Bij chemisch geverfd haar gebeuren er twee dingen. Er zit een stof in die je haarschubben openzet en er zit een stof in die ruimte maakt om de nieuwe kleur te deponeren. Dus vaak zit er in een haarverf ook peroxide... Chemisch geverfd haar kan dus ook baat hebben bij een proteïnenconditioner, maar missen meestal vooral vocht vanwege de stoffen die de haarschubben openzetten. Je kan een azijnspoeling gebruiken om de schubben weer beter te doen sluiten, een goed voedende conditioner gebruiken of een SMT doen. Daarnaast kan je ook misten.

Mijn haren zijn droog, dof en vooral zo onhandelbaar!
Doffe onhandelbare haren zijn vaak een indicatie van build-up. Build-up krijg je door te veel siliconen te gebruiken zonder ze weer te verwijderen met een sulfaten shampoo, maar je kan het ook door een overmaat aan stylingsproducten krijgen. Te veel eenzelfde product gebruiken kan dit ook veroorzaken. Dat betekent nu niet dat je plots moet stoppen met al je favoriete producten te gebruiken. Het betekent wel dat je eens moet clarifyen of in het Nederlands gezegd, diep reinigen. Daarvoor gebruik je een sulfaten shampoo zonder siliconen en je wast ook je lengte hiermee. Na het clarifyen je haren goed veel vocht geven, want clarifyen werkt uitdrogend.

Mijn puntjes zijn zo dun!
Dunne puntjes zijn een gevolg van afbrekend haar. Dat kan zijn door bleken of kleuren, of gewoon door slechte haarverzorging. Kijk eerst hoe je je haren in optimale conditie kan krijgen. Dunne puntjes moeten wel afgeknipt worden, ze zijn fragieler dan volle punten. Dat komt omdat bij dunne punten minder haaruiteinden de volle impact krijgen van het dagelijkse leven. Bij vollere punten wordt die "schade" beter verdeeld. Een tijdige trim kan heel wat voorkomen! Een centimetertje om de zoveel maand kan al wonderen doen. Zijn je puntjes echter heel erg beschadigd is het beter met het ergste gedeelte ervan korte mette te maken en een grote trimbeurt te doen. Anders kruipt de schade enkel steeds meer naar boven.
1a F iii in herstel, vroegere dikte: 11 cm, huidige dikte: 9 cm

[Afbeelding: sG9Yt8jt.jpg?1]
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)