Raad bij een shampoo en conditioner kiezen
#1
Keuze van shampoo en conditioner
De keuze van een shampoo kan soms erg verwarrend zijn. Want ja, er zijn zoveel shampoo's op de markt dat ze bijna uit je oren komen :P In de "haarforumwereld" zijn er twee strekkingen: commerciële shampoo's en natuurlijke shampoo's.

Commercieel
Commerciële shampoo's zijn meestal het goedkoopst (alhoewel er ook erg dure tussen kunnen zitten) en bevatten vaak siliconen en sulfaten. Bekende namen zijn hier: Andrélon, Ultra Doux, Elsève / Elvive, Nivea, Schwarzkopf, Pantène, Head & Shoulders,...

Sommige mensen merken een verbetering in hun haar als ze deze soort van shampoo's gaan vermijden, terwijl andere mensen juist slechte resultaten hebben met natuurlijke shampoo's. Dat ligt vaak aan het feit of een shampoo siliconen bevat of niet. Hier is een lijst met enkele bekende siliconen.

Siliconen leggen een film over elke haar, zodat ontwarren makkelijker wordt. Maar terwijl kan die film dus zorgen dat het haar uitdroogt, doordat de film alle vocht buitensluit. Het blijft een discussie of siliconen nu juist goed of slecht zijn, maar het beste is gewoon te kijken hoe je haar reageert. Siliconen zijn meestal te herkennen aan hun achtervoegsel -cone of -one, maar niet alle ingrediënten die daarop eindigen zijn siliconen en sommige ingrediënten die niet op -cone eindigen zijn toch siliconen zoals cyclopentasiloxane. De zwaarste van alle siliconen is dimethicone. Je hebt een sulfaten shampoo nodig om ze weer te verwijderen, anders komt er build-up op je haar waardoor het dof en onhandelbaar wordt.

NIET-wateroplosbaar
Cyclopentasiloxane
Dimethicone
Dimethiconol

Lichtjes wateroplosbaar
Amodimethicone
Cyclomethicone

Sulfaten zijn detergenten die meestal als tweede op de ingrediëntenlijst van een shampoo staan. Het is dus het tweede meest voorkomende ingrediënt in de shampoo. Sulfaten zorgen dat alle vet en vuil verwijderd wordt, maar juist daardoor kunnen ze soms te agressief zijn. Het verschilt ook van welk soort sulfaat erin zit. De meeste bekende is Sodium Laureth Sulfate. Even een opsomming van erg agressief naar minder agressief:

Ammonium Lauryl Sulfate (erg agressief)
Ammonium Laurel Sultate (iets minder, maar nog altijd erg agressief)

Sodium Lauryl Sulfate (matig agressief)
Sodium Laurel Sulfate ( matig tot weinig agressief, voor sommigen nog irriterend)
Sodium Coco Sulfate (matig tot weinig agressief)

Sodium Coceth Sulfate (weinig agressief)

Het beste is om toch zeker de eerste drie detergenten te vermijden. Vanaf Sodium Laureth Sulfate moet je zelf een beetje ontdekken of het je hoofdhuid irriteert. Als je haren 'piepend' schoon zijn, is dat meestal een slecht teken.

Natuurlijk
De meeste natuurlijke shampoo's bevatten geen siliconen of sulfaten, maar er zijn uitzonderingen. Het blijft belangrijk om de etiketten van de shampoo na te lezen. Bekende namen zijn: Neobio, Logona, Avalon Organics, Urtekram, De Traay, Dr.Hauschka, Sante, Lavera,...

Meestal bevatten natuurlijke shampoo's suikertensiden om te reinigen, de meest bekende is Coco Glucoside. Deze zijn erg zacht voor de hoofdhuid. Als vervanger van siliconen, worden er gehydroliseerde proteïnen gebruikt, zoals Hydrolized Wheat Protein. Zij zorgen ook dat de haren beter doorkambaar zijn, maar zijn niet te vergelijken met siliconen.


Of je nu voor commercieel gaat of voor natuurlijk, alle shampoo's hebben een etiket waarop staat voor welk soort haar ze zijn. Eentje voor droog haar zal inderdaad meer voedend zijn. Dat is een goede richtlijn. Iemand met vet haar kan die beter niet gebruiken. Helaas is het omgekeerd niet zo'n goede richtlijn. De meeste shampoo's speciaal voor vet haar, zijn té uitdrogend, zeker de commerciële shampoo's. Bij vet haar kan je beter bij shampoo's voor normaal haar blijven.

De keuze van een conditioner gaat meestal wat makkelijker (maar hier heb je ook keuze tussen siliconen of niet). De lengte heeft wel meer voeding nodig, dus moet je niet te streng op de etiketten letten als je vet haar hebt. Wat je wel kan voorhebben is dat de conditioner juist te voedend is waardoor haar met weinig volume nog platter zal liggen, maar schadelijk is het niet voor je haren. Bij droog haar kan het zijn dat een conditioner nog niet voedend genoeg is.
Na een beetje uitproberen vind je zeker wel een conditioner die juist perfect is voor jouw haren.
1a F iii in herstel, vroegere dikte: 11 cm, huidige dikte: 9 cm

[Afbeelding: sG9Yt8jt.jpg?1]
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)