BBB-topic
#1
Het gebruik van een BBB hoort onlosmakelijk bij scalp wash (zie gelijknamig topic).

Wat is een BBB?
BBB staat voor boar bristle brush. Boar = everzwijn, dus een borstel van everzwijnhaar.

Waarom gebruik je het?
1) Je gebruikt een BBB om sebum of een beetje olie over de haren te verspreiden. Je kan het vergelijken met hout boenen. Het houdt het haar zacht en beschermd.
2) Tegelijkertijd borstel je stof en vuil uit je haren. Daarom kan je niet voor een lange periode scalp wash doen zonder te borstelen.

Hardheid, vorm en haartype
1) Hardheid
Een Mason Pearson pure BBB heeft erg stijve en dikke haren. Fijn haar wordt zo sneller kapotgetrokken. Altesse is een van de goedkoopste merken met minimumprijs voor een BBB (ca. 20 euro) en heeft zeer fijne, flexibele haren.
2) Vorm
Een rechthoekige, platte borstel zonder kussentje werkt beter voor lang haar dan een ovale en convexe borstel met kussentje.
3) Haartype
BBB's zijn voornamelijk bedoeld voor steile tot golvende haartypes.

Echtheid verificiëren
De beste test in de winkel is om onopvallend even aan de borstel te ruiken. Een nieuwe BBB stinkt echt naar dier--everzwijn dus. (Noot: na een tijd begint de borstel heerlijk naar jezelf te ruiken.) Een valse BBB ruikt naar niks bijzonders, plastic. Ik heb dit onlangs ervaren bij een borstel die als BBB gepromoot werd en ook zo nagemaakt werd, de bruine puntjes inclusief. Het zag er allemaal verdacht perfect uit. Ik rook eraan en ja, plastic. Natuurlijk zullen fabrikanten ervoor zorgen dat de haren er als everzwijn uitzien, maar wie neemt de moeite om de geur te faken?

Hoe borstel je met een BBB?
Samenvatting: Eerst heel goed de haren uitkammen, daarna borstel je van hoofd naar puntjes. Daarna weer kammen, belangrijk! Anders heb je een "vervilte" massa.
Om statisch haar ongedaan te maken volstaat het je haren met de handen samen te knijpen.

Je kan het borstelen in stappen doen: eerst hoofd, kammen, een stuk van de lengte, kammen, de rest.
Je kan dit ondersteboven doen maar dat duurt vaak te lang voor mensen met classic lengte of langer en geeft soms ook een statische knoeiboel.

Reinigen?
Het is nodig om tenminste na elke borstelbeurt droog te reinigen. Voor mensen die lang scalp wash doen is meerdere malen droog reinigen tijdens het borstelen zelfs wenselijk.
Je borstelt simpelweg je handpalm en vingers tot het stof er amper nog uitdwarrelt. Om haren uit de borstel te halen kan je een kam gebruiken.

Nat reinigen gebeurt liefst wekelijks. Hiervoor neem je een potje dat breed genoeg is voor de borstelkop. Daarin doe je evenveel shampoo als voor je haar en dan warm water tot de rand. De borstelharen in het schuim heen en weer bewegen, vingers gebruiken om het in te masseren. Uitspoelen gebeurt in hetzelfde potje met helder water.
Nooit de borstel helemaal nat laten worden, water bij de aanzet van de haren of het kussentje vermijden.
Na het wassen ondersteboven laten drogen. Ik steek mijn borstel simpelweg tussen twee zware boeken (die op hun zij liggen).DISCLAIMER
Zoals steeds is de informatie in mijn artikels onder voorbehoud. Ik probeer steeds zo waarheidsgetrouw als mogelijk te zijn, maar kan niet voorkomen dat ik bij het schrijven dingen fout heb geïnterpreteerd.
Antwoord


Berichten in dit topic

Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)